Betting på E-sports - en ny gamblingmarknad

Publicerad 2024-05-30 av Johan S

Betting på E-sports - en ny gamblingmarknad

E-sport eller elektronisk sport är dataspelbaserade tävlingar med populära spel som Dota 2, League of Legends och Counter-Strike. Streamingtjänster som Youtube och Twitch har spelat en avgörande roll bakom detta ny sportsegments internationella popularitet. Detta har resulterat i att E-sporten har utvecklats till en ny och spännande gamblingmarknad.

Hur skiljer sig E-sport från traditionella sporter? Svaret får du i nedanstående genomgång som också presenterar sportens största turneringar och bettingmarknader. Vidare diskuterar vi faktorerna bakom E-sportens växande framgångar.

Kort om E-sportens tillkomst

E-sport är ett brett samlingsnamn för allehanda dator- och tv-spel-baserade tävlingar. Tävlingselementet är den avgörande skillnaden mellan e-sport och dataspelande som underhållande hobby. Vidare är det endast spel som bygger på skicklighet och inte slumpen som räknas som elektronisk sport.

E-sportens historia började i början av 1970-talet då Stanford University i USA arrangerade en tävling med spelet Spacewar. Men sportens nuvarande växte fram 1997 i Sydkorea. Två centrala bakomliggande faktorer var bredbandsrevolutionen och den allvarliga finanskrisen i Asien som ledde till att folk efterlyste eskapistisk underhållning. Sydkorea blev en pionjär inom E-sport och landet etablerade ett e-sport förbund redan år 2000. E-sporten spreds från Sydkorea till andra delar i Asien och har med tiden också blivit populär i Europa och USA. Efter en period av debatt, är e-sport numera en erkänd sport.

E-sport – en växande bettingmarknad

E-sportmarknadens kraftiga expansion har resulterat i att den har blivit en alltmer intressant bettingmarknad. Otaliga miljoner fans följer den elektroniska sporten runt om i världen. Samtidigt har e-sport betting successivt blivit en integrerad komponent i den övergripande sportbettingmarknaden. Av denna anledning erbjuder många sportbettingsidor även e-sportbetting valmöjligheter vid sidan av traditionell sportbetting. Vidare har symbiosen mellan e-sport och traditionell sport attraherat nya kundsegment till bettingmarknaden.

Hur fungerar E-sport betting?

E-sport betting fungerar på ett liknande sätt som traditionell betting. Detta innebär att individer kan välja mellan betting före e-sport turneringsmatcherna eller genom oddset live. Den sistnämnda är ett mycket populärt bettingformat eftersom den möjliggör spännande betting i realtid. Detta gäller för både e-sport som traditionella sporter likt fotboll, tennis eller ishockey.

E-sport betting kan göras på följande:

  • Vilken spelare eller lag som vinner en specifik match
  • Vem vinner hela turneringen
  • Slutresultatet i en match

Varför har e-sport blivit så populärt?

E-sportens enorma och växande popularitet är resultatet av flera sammanstrålande faktorer. Dessa inkluderar:

  • Uppkomsten av avancerad gaming teknologi
  • Stor efterfrågan på tävlingsinriktad dataspelsunderhållning
  • Framväxten av streamingplattformar som Youtube och Twitch
  • E-sport fyller en viktig social funktion hos många unga fans
  • E-sport har blivit en uppskattad online underhållning

Nedan kikar vi närmare på de viktigaste spelen inom e-sport.

League of Legends

League of Legends rankas bland världens mest uppskattade e-sportspel. Varje lag har fem deltagare och spelet är uppdelat i två planhalvor. Det är ett lagbaserat strategispel som går ut på att erövra motståndarnas huvudbyggnads som heter Nexus. Spelet varar mellan 15 och 60 minuter och spelas vanligtvis i bäst av tre eller bäst av fem spelomgångar.

Counter-Strike

Counter-Strike räknas bland de mest ikoniska och klassiska e-sportspelen. Det är ett actionfyllt krigsspel där två lag kämpar mot varandra i en simulering av ett terrordåd. Det ena laget har rollen som terrorister medan det andra laget är terrorbekämpande insatsstyrkor. Trots att spelet kom ut för drygt 20 år har Counter-Strike alltjämt många miljoner internationella fans. Vidare har det successivt släppts nya och modernare versioner av spelet.

Dota 2

Dota lanserades 2013 och är ett mycket populärt spel där två lag med vartdera fem deltagare strävar att eliminera motståndarsidans stora struktur som kallas för ”Ancient.” Det är ett spännande lagspel där det gäller att både försvara sin egen struktur och samtidigt gå på offensiven mot motståndarlaget.

Rocket League

Rocket League är ett levande bevis på att populära spel inte behöver vara speciellt komplicerade. Spelets grundpelare består av bilar, fotboll och raketmotorer. Rocket League kom ut 2015 och kan bäst beskrivas som ett fordonsbaserat fotbollsspel. Rocket League är ett tävlingsinriktat spel där spelarna rankas baserat på deras respektive prestationer. Nedan kikar vi på de största e-sportturneringarna.

League of Legends World Championship

League of Legend World Cup rankas bland världens bäst populära e-sportturneringar. Turneringen slog tittarrekord 2018 då nästan 100 miljoner människor i hela världen såg finalen där lagen tävlade om ett pris på nästan 6,5 miljoner dollar.

The International

The International är ett av e-sportmarknadens största turneringar och fokuserar på spelet Dota 2. Turneringen har blivit legendarisk för sina enorma vinster som 2023 uppgick till drygt 40 miljoner dollar.

Call of Duty League

Call of Duty League är en relativt ny e-sportturnering som lanserades 2020. Trots detta har den snabbt etablerat sig bland de stora internationella e-sportturneringarna. Prissummorna är stora och 2022 låg beloppet på drygt 2,5 miljoner dollar. Turneringens format har successivt expanderat till 20 lag som tävlar om en av de 16 tillgängliga slutspelsplatserna.

Avslutande ord

E-sport eller elektronisk sport är en populär och snabbt växande tävlingsform som har blivit väldigt populär i Asien, Europa och USA. E-sportens expansion och integration inom sportbetting har gjort sporten till en attraktiv bettingmarknad. Populära e-sportspel inkluderar Dota 2, Counter-Strike och League of Legends. The International, Call od Duty League och League of Legends World Championship räknas bland e-sportmarknadens ledande turneringar med vinster i flermiljonklassen.