Se till att ha koll på underliggande statistik för att lyckas bättre med sportbettingen

Publicerad 2024-05-28 av Johan S

Se till att ha koll på underliggande statistik för att lyckas bättre med sportbettingen

Sportstatistik är så mycket mer än många mycket poäng lagen har tagit och hur målskillnaden ser ut. Det finns betydligt mer djupgående statistik än så som det är guld värt att ha koll på om man vill lyckas bättre med bettingen, vilket vi går igenom i den här artikeln.

På kort sikt behöver inte den underliggande statistiken spela så stor roll i till exempel NHL. Ett lag kan ha flyt, tur med domslut och så vidare samt vinna några matcher i följd även fast den underliggande statistiken ser tveksam ut, men i det längre perspektivet brukar denna form av statistik visa sig.

Corsi är den mest populära underhållande statistiken. Ett mått på vilket lag som för spelet i fem mot fem. Det är antalet skottförsök som mäts, både för det egna laget och motståndarna. Ett övertag på corsifronten indikerar att laget är spelförande.

Fenwick är en annan form av underliggande statistik, som påminner mycket om corsi. Skillnaden är att antalet blockerade skott inte räknas. Lag med många spelare som är skickliga på att blockera skott och har det som taktik kan med andra ord ha en dålig corsi, men en bra fenwick.

PDO utgör ett annat intressant exempel på en annan parameter när det gäller underliggande statistik. Ett lag har i normala fall över tid ett värde på ungefär 100. Här är det skottprocenten och räddningsprocenten som räknas ihop. På kort sikt kan ett lag ha ett värde på långt över 100, men över tid har de flesta lagen i normala fall ett värde kring den nivån.

Det finns mycket annan relevant underliggande statistik - både för lag, men även för spelare rent individuellt att hålla kolla på - och det kan vara värt att sätta sig in i detta på allvar om dels vill bli bättre på att bedöma lag, dels att skaffa sig bättre grundförutsättningar att ta bättre beslut avseende betting på bettingsidor med svensk licens.